Elkészült az elektromos MINI

YouTube RSS

A MINI a két hét múlva kezdődő Los Angelesi Autószalonon mutatja be az elektromos motorral hajtott modelljét, melynek hatótávolsága 250 km, miközben töltése nagy feszültséggel mindössze 2,5 óráig tart

Először 500 darab elektromos Mini készül majd, amelyek Californiába, New Yorkba, Los Angeles-be, New Jersey-be, esetleg Londonba érkezhetnek, ahol lízingelhetőek lesznek. Azért ezekre a helyekre esett a választás, mert itt már kiépült a megfelelő infrastruktúra a kocsik feltöltéséhez. Ha megfelelően sikeresnek bizonyul, a jövőben megkezdődhet a szériagyártása is. Egyelőre Oxfordban készül a karosszéria, az elektromos hajtásláncot pedig Münchenben építik bele az autóba.

A MINI orrában egy 201 lóerőt és 220 Nm-t leadni képes villanymotor helyeztek el a mérnökök, amely 8,5 másodperc alatt gyorsítja az autót 100 km/h-ra, bár a végsebesség csupán 152 km/h. A csomagtér padlója alatt elhelyezett lítium-ionos akkumulátoroknak köszönhetően a kisautó üres tömege elég jelentős, 1465 kg, ráadásul a poggyászoknak is alig maradt hely, a csomagtartó mindössze hatvan literes. Egy feltöltés a hivatalos töltőállomásokon két és fél óráig tart, amellyel 250 kilométer tehető meg. A hatékonyság növelése érdekében fékenergia-visszanyerő rendszer is helyet kapott az autóban.