GM európai teszt programja

YouTube RSS

Manapság mindenkinek az a célja, hogy nulla emissziójú autókkal valósítsa meg a mindennapi közlekedést.

A GM bejelentette, hogy európai részlegének valaha volt legnagyobb tesztprogramját indítja el üzemanyagcellás járművekkel.

Az elsők között kilenc vállalat lesz az, amelyek használhatják GM HydroGen4 járműveit Berlin területén, mindennapi munkájukhoz: ADAC, Allianz, Coca Cola, Hilton, Linde, Schindler, Axel Springer, Total és Veolia.Ez a program a Real-world road teszt keretében fog futni, a Clean Energy Partnership ernyője alatt (CEP).

A GM mögött 10 éves fejlesztési munka áll a hidrogénnel és üzemanyagcella technológiával kapcsolatban. A negyedik generációt már a mindenapos használatra tervezték.

Az USA-ban több mint 100.000 ember jelentkezett a tesztre, de csak 3.400-an próbálhatták ki a járműveket és 30 kiválasztott család több mint három hónapon keresztül használhatta a mindenapokban. A járműveket körülbelül 700.000 km-t használták, ebből a mérnökök számára kiderült, hogy az emberek mire és hogyan használják az autóikat.

Az autót egy 73 kW-os elektromotor hajtja, amivel 12 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra, a végsebessége pedig 160 km/h.

A járműven található egy 1.8 kWh-ás puffer akkumulátor, ami tárolja a fékezési és a többlet energiát. A tartályok szénszálas műanyagból készültek, és 4,2 kg hidrogént 700 bár-os nyomáson képesek tárolni. Ezzel a tárolt hidrogén-mennyiséggel 320 kilométert lehet megtenni.

Az egyik elérni kívánt cél hogy az autók olyan biztonságosak legyenek, mint "hagyományos" társaik.

Írta: Petis László