2009 „Jövő Zöld Autója Díj-ért 5-en versenyeznek"

YouTube RSS
{mosimage}A fejlett környezetbarát autók (mint például a nagy hatékonyságú hibridek) nem egyik pillanatról a másikra tűntek fel a márkakereskedésekben.

 A piacra kerülésüket hosszas tervező munka, hatalmas költségű kutatások - fejlesztések és óriási beruházások előzték meg. De ezek a beruházások remélhetőleg megtérülnek majd, amikor a mai autókat leváltják modern társaik, csökkentve ezzel a CO2 kibocsátás mértékét.

A Green Car Journal magazin által meghirdetett Green Car Vision AwardTM program (a „Jövő Zöld Autója Díj") épp azt a hatalmas befektetést hivatott díjazni, amelyet ezen járművek megalkotására fordítottak.

{mosimage} 

Öt „zöld" autót jelöltek a Green Car Journal 2009. évi „Jövő Zöld Autója Díj" - ára. Az öt közül az egyik nyeri majd el ezt a megtisztelő díjat, amelyet a Washington D.C. - ben megrendezett autóshow sajtókonferenciáján adnak át február 3 - án. Az öt jelölt jármű: a Chevrolet Volt, a Fisker Karma, a Honda FCX Clarity, a MINI E, illetve a Mitsubishi i - MiEV.

{mosimage} 

Ezek a fejlett technológiával felszerelt járművek fontos szerepet játszanak majd napjaink égető problémáinak, mint például a kőolajfüggőség vagy az egyre növekvő környezeti fenyegetettség, leküzdésében. Bár még nem igazán terjedtek el az autókereskedésekben, mindegyik fontos technológiai előrelépést képvisel fejlett meghajtása, a felhasznált környezetbarát vagy alternatív üzemanyag, a megnövelt hatékonyság tekintetében.

{mosimage} 

Ellentétben a koncepció autókkal, amelyek merész külsővel és tulajdonságokkal rendelkeznek, és talán soha nem kerülnek a hétköznapi forgalomba, ez az öt jármű valóságos. Valamennyi autó létezik, igaz vagy csak limitált darabszámban kaphatóak, vagy még tesztelés alatt, vagy éppen fejlesztés alatt állnak.

{mosimage} 

Az öt döntős jármű közül négy a világ elsőszámú autógyáraiból került ki, míg az ötödiket egy új cég, a Fisker Automotive, dobta piacra, amelynek vezetője és egyben névadója Henry Fisker, aki korábban a Ford illetve a BMW amerikai divíziós design stúdióinak volt az igazgatója.

{mosimage} 

A Chevrolet Volt egy hálózati forrásról tölthető (plug - in rendszer) elektromos autó, amelyet a tervek szerint 2010 - ben mutatnak be a nagyközönségnek. A Fisker Karma is egy plug - in rendszerű luxus hibrid szedán, amelyet a következő hónaptól kezdve gyártanak és 2009 - től lesz megvásárolható. A Honda hidrogén cellás szedánját, a Honda FCX Clarity - t korlátozott számban gyártják és csupán csak kis számú vásárló juthat majd hozzá (igaz ők is csak lízingelve). A nemrég bemutatott elektromos Mini E - t az 500 kiválasztott szerencsés vásárló veheti meg mindösszesen három országban. A Mitsubishi i - MiEV a negyedik elektromos autó, amely még tesztelés alatt áll. Mind az öt autó kivételes példája az innovatív fejlesztések megvalósulásának.

Írta: Nagy Dániel

"Szökésben az Escalade Hybrid"