Volkswagen BlueSport koncepció

YouTube RSS

Maximális vezetési élvezet minimális fogyasztással párosítva - ezzel a célkitűzéssel vág neki a Volkswagen a 2009 - es évnek

és mutatja be a 2009. évi Észak - Amerikai Nemzetközi Autó Show - n a VW BlueSport koncepció roadstert. A Bluesport egy kompakt és erős autónak ígérkezik, amely magában hordozza a Volkswagen márka stílusjegyeit (a dinamikusságot és a hatékonyságot). Az autót egy erőteljes, 180 lóerős „Clean" („tiszta") dízel aggregát fogja meghajtani.

A Detroit - i bemutatón egy ezüst színű, nyitható narancssárga tetejű VW Bluesport koncepció autót állítanak ki. „Az autó ékes bizonyítéka a Volkswagen kiváló és örök design - jának, amely egy kivételes sportautóvá teszi ezt az autót. A stílusa tiszta és kifinomult, a karosszéria fő jellegzetessége az ívesség és a hosszirányú strukturáltság", magyarázza a VW vezető designer - e Walter de Silva. A belső a végletekig kidolgozott és magas szintű technológiai újításokkal van felszerelve. Rögtön szembe tűnik az intuitív és könnyen használható érintőképernyő. Tökéletesen beleillenek a belső környezetbe a könnyű szerkezetes, bőrbevonatú ülések.

A 3,99 méter hosszú VW Bluesport Koncepció két sportülése mögött helyezkedik el a 132 kW - os/180 LE - s common rail" befecskendező rendszerrel felszerelt „Clean" dízel (TDI) erőforrás. A 6 sebességes, dupla kuplungos DSG váltó - amely a világ leggazdaságosabb és leggyorsabb váltórendszere - továbbítja az erőt az első kerekekig.

Az autónak csupán 6,6 sec szükséges a 100 km/h - s sebesség eléréséhez, a végsebessége pedig 226 km/h. Az alacsony fogyasztás (4,3 l/100 km) és CO2 kibocsátás annak a két technológiai fejlesztésnek köszönhető, amely az úgynevezett „Eco" (gazdaságos) mód része: a start/stop rendszer és az energia regeneráció (visszaforgatás). A két technológia együttesen 100 km - ként további 0,2 liter üzemanyag megtakarításához is hozzájárul városi körülmények között.

Írta: Nagy Dániel