Jön a hybrid VW Touareg BlueMotion

YouTube RSS

A Volkswagen bejelentése alapján 2010-től hibrid Touareg gazdagítja majd a BlueMotion-palettát. A talányos elnevezés azokat a német konszern által gyártott vagy gyártani tervezett autókat, illetve technológiákat jelöli, amelyek kifejezett célja az üzemanyagszükséglet, ezzel együtt az üvegházhatás jelentős csökkentése.

Az új, „kék-zöld" Touareg motorháztetője alatt 3 literes, 333 lőerős S4-es Audi erőforrás lapul. Közte és a nyolcsebességes, minden részletében új, kifejezetten hibrid meghajtásokhoz fejlesztett váltó között 51 lőerős elektromos motor pihen, vagy éppen dolgozik. Utóbbi a megállás, elindulás és fékezés terén is nagy szerepet kap, újfent hozzájárulva a gazdaságosabb és környzetekímélő működéshez.

Az elektromos motor kizárólagos használatával közel 50 km/h az elérhető legnagyobb sebesség, a vegyes használat, az úgynevezett „coast" mód 160 km/h körüli sebességig alkalmazható. A két erőforrás együttműködésének egy másik formája hirtelen padlógáz vagy az S-fokozatba kapcsolás révén élesíthető. Ekkor a belsőégésű motor maximális teljesítményére még az elektromosság is rásegít, így összességében 371 lóerő tolja előre az autót.

A jármű álló helyzetből 6,8 másodperc alatt képes elérni a 100 km/h-s határt, s ha a szükség úgy kívánja, bő 3 tonnás rakományt is vontathatunk vele.

Az elektromos motor átveszi a szokásos generátor és az indítómotor szerepét, a légkondícionáló működtetéséhez sem kell üzemanyagot fogyaszt. Az ilyen apróságoknak is köszönhető, hogy - a Volkswagen tájékoztatása szerint - hasonló kategóriájú SUV-okhoz képest az új hibrid Touareg városban 25, kombinált használatban 17 százalékkal kevesebb fogyaszt.