Fiatalok álma: Mercedes F-Cell Roadster

YouTube RSS

A Daimler a napokban leplezte le a nyilvánosság előtt az F-Cell széria koncepcióautó-sorozatának legújabb tagját, amely - amint a mellékelt illusztráció mutatja - az autógyártás különböző időszakainak stílusjegyeit viseli magán.

 

 

 

 

Ha a funkcionalitás oldaláról közelítünk, a jármű éke az 1,2 kW-os az az nagyjából 1,6 lóerő leadására képes üzemanyagcellás erőforrás helyezkedik el a jármű hátulján, amely 15 mérföld/h (kb. 24 km/h) sebesség elérését teszi lehetővé, s egyhuzamban 217 mérföld (kb. 350 km) tehető meg vele.

A formatervezés azonban jelen esetben ennél is nagyobb szerepet játszik: a tervezők sajátosan ötvözték az eredeti Benz felépítmény stílusjegyeit a Formula 1-ben használt elemekkel. A felhasznált elemek között az üvegszáltól a kézzel varrt bőrülésig sok kuriózummal találkozhatunk, míg az egyedi megoldások közül a kormánykereket helyettesítő joystick-ot érdemes megemlíteni.

A tanulmányautó a Daimler Sindelfingen-i üzemében dolgozó 150 gyakornok és egyetemi hallgatók egy éves munkájának gyümölcse, az ötlettől a tervezésen át a kivitelezésig mindent ők végeztek. Günther Felig, a személyügyi testület tagja így nyilatkozott a fejlesztés jelentőségéről: „Jól mutatja ez a projekt is, hogy a fenntartható fejlődés témája állandóan előtérben van képzéseink során. Öröm számomra látni azt a nagyfokú kezdeményezőkészséget és kreativitást a fiatalok részéről, amellyel ezt a projektet elindították és megvalósították."