Tesla S, a térben gazdag villamos

YouTube RSS

Folyamatosan érkeznek a megrendelések a Tesla Motors teljesen elektromos meghajtású, hét személyes S modelljére, amely egy töltéssel akár 480 km-t is képes megtenni.

A beépített töltőegységgel ellátott Tesla Model S legfeljebb 45 perc alatt bármilyen 120, 240 vagy 480 voltos tápegységről „feltankolható".

 

 

Ez pedig azt jelenti, hogy például a Los Angeles és New York közötti távolságot a pihenőket is beleszámolva ugyanannyi idő alatt lehet megtenni vele, mint egy hagyományos autóval. Külön érdekesség, hogy az alváz síkjában elhelyezkedő akkumulátor könnyen és gyorsan eltávolítható, így akár néhány mozdulattal új, feltöltött akkumulátorra cserélhetjük a lemerültet.

A padlózatba rejtett erőforrás ráadásul sokoldalú, megosztás nélküli belső teret eredményez, s a „motorháztető" alatti tér gyakorlatilag második csomagtartóként funkcionál. A teljesen síkban dönthető hátsú üléseknek és egyéb figyelmességeknek köszönhetően akár egy nagyobb televízió, egy kerékpár és egy szörfdeszka (!) is elfér egyszerre az autóban, amelynek tárolókapacitása még a legtöbb SUV hasonló képességével is vetekszik.

A Tesla az egyetlen autógyártó, amely autópálya-képes elektromos járműveket gyárt Észak-Amerika és Európa számára. Autói nem igényelnek rendszeres olajcserét, s kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaz a hajtóegységük, mint egy hagyományos belső égésű motor.

Az előreláthatólag 2011 végén induló gyártáshoz 350 millió dollár állami kölcsön felvételében bízik a cég. Egy Tesla Model S ára várhatóan 49.900 dollár körül alakul, s 370 km megtétele 5 dollár körüli kiadást jelent majd az autó tulajdonosának. Három akkumulátorméret közül választhatunk majd: 160, 230 és 300 mérföldes, tehát nagyjából 250, 370, 480 km-es táv megtételére alkalmas egységeket terveztek a tágterű villamos családi autóhoz.

Technikai alapadatok:
Gyorsulás: 5.6 másodperc alatt 60 mérföld/h (kb. 96 km/h)
Legnagyobb sebesség: 120 mérföld/h (193 km/h)
Fékezési távolság (100-0 km/h): kb. 42 m