Itt a tavasz, zöldellnek a taxik

YouTube RSS

A környezettudatos szemlélet már a taxitársaságok vezetőit is kezdi megfertőzni. Érthető, hiszen több szempontból is jól járnak a hibrid meghajtású bérautókkal.

Egyre több országban találkozhatunk zöld taxikkal, nem véletlenül. Ha valahol érzékelhető nagyságrendben lehet pénzt megtakarítani, egyben védeni a környezetet, ráadásul kevésbé hozzájárulni a maradék olajtartalékok feléléséhez, az éppen a fuvarozás területe.

A Victoria-beli Empress Hotel előtt például kizárólag hibrid Priusok, úgynevezett Empress Taxik várakoznak utasaikra - immár hetvenet tart belőlük a cég. A legidősebb példányok egyikét 400.000 megtett kilométer után kellett nyugdíjazni, szóval „állóképességben" tekintetében sincs mit szégyenkezni.

S nem csak Amerika nagyvárosaiban - pl. Los Angeles, New York, Chicago - találkozhatunk környezetbarát taxikkal: Rómától Sydney-n át Tokyo-ig megannyi világvárost megfertőzött az új trend. Természetesen a londoni cab sem lóg ki a sorból, több esetben felirat is hirdeti, hogy a motorháztető alatt több komponensű, zöld szív dobog.

Hasonlóan divatos újítás a gázüzemű taxik alkalmazása; egyes országokban kifejezetten támogatják az ügyet. Dél-Kaliforniában például 1200 bérkocsi üzemel földgázzal, amelyben nagy szerepe van a U.S. Clean Energy Fuels közreműködésének.

A környezetbarát taxik a világvárosok mellett már kisebb településeken is megjelentek, így nem lehetetlen, hogy egyre több újonnan gyártott hibrid meghajtású autóban szériafelszerelés lesz a taxióra.