Napenergiával a Föld körül

YouTube RSS

Lassan külön sportággá válik az Elsőként kerüljük meg a Földet - így vagy úgy. Új versenyzők iratkoztak fel a listára, akik napelemes hajójuk segítségével teljesítenék a távot.

A PlanetSolar csapata tiszteletre méltó módon nem elsősorban magának szeretne hírnevet szerezni. Küldetésük egyértelmű célja a zöld energia népszerűsítése, s hogy felhívják a figyelmet az eddig használt üzemanyagok forrásainak közelgő kiapadására, nem mellékesen környezetszennyező hatásukra. Napenergia-hasznosítás, energiahatékonyság, fenntartható fejlődés - e hármas témakörben kampányolnak a svájci-német tervezőgárda tagjai. Akciójukkal példát akarnak mutatni, hogy mire lehet képes az ember az egyre népszerűbb, ám még mindig periférián kezelt megújuló energiaforrások felhasználásával.

A 2010-ben induló, 40.000 km-es, nagyjából 120 naposra tervezett túra során a kétfős legénység áthalad az Egyenlítőn, s több nagyobb kikötőben megállva népszerűsítik majd a nemes ügyet.

A 470 négyzetméternyi napelemmel borított katamaránt (amely határozottan trimarános vonásokkal rendelkezik) Németországban építik. Az összességében 35 méter hosszú, 25 méter széles, 6 méter magas hajó 10 csomós átlagsebességgel hivatott megkerülni a Földet. Ha úgy hozza a szükség, akár 200 személy is tartózkodhat a vízi járművön - százszor annyian, mint ahányan hosszú távon kénytelenek lesznek a hajótestben utazni. A "fedélzeten" tartózkodni ugyanis a bemutatott tervek szerint nem tűnik túl biztonságos mutatványnak, főleg viharos időben.

A kezdeményezés nem csupán egyetlen hosszú útból áll. Roadshow harangozza be a napelemes Föld-kerülést, s a kampány az út során is folytatódik, mindig egy lépéssel a hajó előtt járva, bemelegítve az adott kikötőváros és vonzáskörzete népét a lelkes fogadtatás érdekében.

A legfrissebb hírek szerint képregény is készül az ifjú "rajongók" számára, amelyben folytatásos történetként tálalják a környezettudatos túra aktuális élményeit a fogékony olvasótábornak.

Bővebb információ a  vizimagazin.hu