A Volvo is BEVillamosít

YouTube RSS

Örömmel figyeljük a nemes versengést, amely során mind több autógyár rukkol elő újabbnál újabb használható ötletekkel a jövő alternatív energiafelhasználása tekintetében. A svédek (avagy immár kínaiak) háza táján is egyre nagyobb a feszültség a levegőben és abban a tanulmányautóban, amely a C30 alapjaira építkezik.

Tavaly szeptemberben mutatkozott be a nagyközönség előtt a Volvo C30 BEV (Battery Electric Vehicle) prototípusa, a 2010-es Detroit-i kiállításra pedig már teljes belső felszereltséggel érkezett a továbbfejlesztett változat. A tulajdonosváltó gyár tervei szerint az elkövetkező két-három év az alapos tesztelés időszaka lesz. Nem akarják elsietni a piacra dobást, mivel nem csupán a környezetbarát technológia alkalmazása a cél - a márkától elvárható vezetési élmény biztosítása ugyanakkora súlyt nyom a latban. A projekt komolyságát jelzi, hogy a Svéd Energiaügynökség 150 millió svéd koronával (közel 4 milliárd Ft) támogatja a fejlesztést.Külső dolgában nem találunk nagy változást a hagyományos erőforrással felszerelt C30-hoz képest, ahogy a biztonság, kényelem, tágasság szempontjából sem kell kompromisszumot kötnünk. Az első szembetűnő eltéréssel akkor találkozik a sofőr, ha rápillant a műszerfalra, ahol alapértelmezésben csupán a sebességről és az energiafelhasználásról kapunk visszajelzést. Emellett egyedi ikonok mutatják az akkumulátor töltöttségi állapotát és egyéb hasznos információkat.

A vezetés módja ugyancsak különlegesnek mondható, miután nincsenek fokozatok, ebből fakadóan nincs szükség sebességváltásra, amely egyenletes erőátvitelt, folyamatos gyorsulást és lassulást eredményez. Persze komoly kihívást jelent a fejlesztők számára, hogy az „egysebességes” autó egyszerre maradjon dinamikus teljesítményű, kellően biztonságos, s ezzel együtt jól gazdálkodjon a rendelkezésre álló energiával kisebb és nagyobb sebességnél egyaránt.Az akkumulátor mindig kényes pont, egyben izgalmas innovációs terep egy ilyen jármű esetében. A lítium-ionos egység a tágasság megtartása érdekében a műfaji elvárásokhoz képest viszonylag kicsire és könnyűre sikerült (280 kg). A nyolc órás teljes töltési idő ehhez képest egyáltalán nem mondható rövidnek, sőt, nagy előny viszont, hogy akár az otthoni konnektorból is feltankolhatunk.A maximális sebesség magyar autópályákon való szabályos közlekedéshez van méretezve, vagyis 130 km/h tempóig gyorsítható a BEV. Az álló helyzetből 100 km/h-ra gyorsulás értéke 11 másodperc – nem ez a tényező a villamos Volvo erőssége. A hatótáv 150 km, amely – a jelenlegi lehetőségek tekintetében – szinte kizárólag városi használatra predesztinálja az autó tulajdonosát. A hírek szerint azonban 2013 előtt biztosan nem kezdődik el a sorozatgyártás, addig pedig még sok elektromos töltőállomás épülhet szerte a világban, s talán a töltési időt is sikerül jócskán lefaragni.

Műszaki leírás:

Car model: Volvo C30 - full four seater
Main engine: Electric engine 40/82KW
Power output: Electric engine 82kW, 111 bhp
Acceleration 0-100 km/h: 10.5 seconds
Charging duration: Charging via standard power socket, 230 V, 16 ampere: < 8 hours
Range on electric power: 150 km (NEDC cycle)
Battery energy content: 24 kWh nominal energy, of which 22.7 kWh used to power the car
Battery weight: 280 kg
Carbon dioxide emissions (tailpipe): none