Kit érdekel a Széchenyi Futam?

YouTube RSS

A jelek szerint igen sokakat. A pénteki városi felvonulás során Petis László főszervezőt kérdeztük, miért érdemes részt venni az egyre több látogatót vonzó szombati eseményen.

- Sok új jármű mutatkozik be a futamon, a korábbi években rajthoz álló versenygépek is mind megújultak belülről, ezért izgalmasnak és érdekesnek ígérkezik ez a nap. Az előrejelzések szerint a kellemes időjárás is csábító tényező lehet, s fontos szempont, hogy az érdeklődők a versenyek között közvetlen közelről megismerkedhetnek az autókkal és motorokkal, illetve a csapatok tagjaival. Igazi családi program vár azokra, akik ellátogatnak a Széchenyi István Egyetem parkolójához - a nap folyamán egymást váltják majd a színes események. Ezek sorából kiemelném az új Honda Insight szakmai bemutatóját, amelyre nagyközönség előtt hazánkban először itt és most kerül sor.

- Az újságírók kivételezett helyzetben vannak, ők ki is próbálhatják az alternatív hajtású járműveket...
- Így van, a média munkatársai számára lehetőséget biztosítunk a versenygépekkel történő közvetlen megismerkedésre. Több helyi és országos televíziócsatorna és újság szerkesztősége jelezte részvételét, akik révén még szélesebb körben népszerűsíthetjük a futamot.

- Van-e valami fő gondolata a IV. Széchenyi Futamnak?
- Azon túl, hogy reális alternatívákat kívánunk felmutatni a környezetvédelem és az új járműtechnológiák kapcsolatában, most hangsúlyozottan az innovációra, az egyedi ötletek kreatív megvalósítására helyezzük a hangsúlyt.

- Hiába a kreativitás, a lelkesedés, ha nincs hozzá anyagi fedezet. Mégis, mintha a gazdasági válság hatásai nem látszódnának a versenyzőkön és a járgányokon. Nem volt idén nehezebb megszervezni a futamot, mint a korábbi, kevésbé válságos években?
- Nagy köszönettel tartozom szponzorainknak, akik a számukra sem előnyös gazdasági helyzet ellenére továbbra is mellettünk állnak, mert fontosnak tartják azt az ügyet, amelyet képviselünk. A szűkösebb anyagi keret leginkább abban érzékelhető, hogy a szervezői csapat tagjai sokkal kevesebbet pihennek, alig alszunk ezekben a napokban - a hiányzó fedezetet munkával igyekszünk pótolni. A győztesek díjazása is szerényebb lesz a korábban megszokottnál.

- Mikortól érdemes ellátogatni a győri egyetem parkolójába?
- A korán kelők már reggel 6 órától figyelhetik a csapatok szabadedzését, s amint említettem, folyamatosan színes programok váltják majd egymást, délután a hosszú távú futamoké lesz a főszerep. A nap 17 óra körül eredményhirdetéssel és díjátadással zárul.