Tegyünk együtt a tisztább közlekedésért!

YouTube RSS

Az I. Georgikon Kupa eredményhirdetését követően Forstner Annával, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnökével beszélgettünk.

- Az Önök szervezete jelentős részt vállalt abban, hogy ez a program létrejöhetett. Hogyan jött az ötlet a verseny megrendezésére?
- Egy kicsit messzebbről kell kezdenem a válaszadást. Egyesületünk régóta szorgalmazza, hogy - elsősorban a helyi tömegközlekedés fejlesztésével - tisztább levegőjű, kevésbé zajos városban éljünk. Konkrétan egy részben elektromos hajtású, hibrid autóbusz koncepciója kapcsán kerestük meg idősebb Willisits Vilmos urat, aki ilyen technológiájú járművek fejlesztésével foglalkozik. Ő hívta fel a figyelmünket a győri Széchenyi Futamra, amelyen a fia is rendszeresen rajthoz áll. Így született az ötlet, hogy ha idehívnánk Keszthelyre ezeket az alternatív hajtású járműveket, ezzel is segíthetnénk az ügy előmozdítását.

- Az I. Georgikon Kupát a Környezetvédelmi Világnap jegyében szervezték. Ezen kívül volt-e más, a témához kapcsolódó rendezvény is a városban?
- Ez a különleges futam egy rendezvénysorozat eleme. Idén Keszthely Napja az említett világnaphoz kapcsolódik - pénteken egy környezetvédelmi konferenciát szerveztünk, ma pedig a városi felvonulás, a verseny és az azt követő tóparti kiállítás együttesen hívja fel a figyelmet a környezeti értékek fontosságára.

- Kik vettek részt a program előkészítésében és lebonyolításában?
- Beláttuk, hogy egy ekkora rendezvényt nem tudnánk egyedül megvalósítani, ezért megkerestük a városvezetést és a Pannon Egyetem helyben működő Georgikon Karát, akikben partnerekre találtunk. A lebonyolításra az Alternatív Hajtású Járművek Versenyét negyedik éve szervező győri Inno-Mobil Sportegyesületet kértük fel, hiszen nekik van a legnagyobb tapasztalatuk egy ilyen esemény megrendezése terén. Tehát négy szervezet összefogása által valósult meg a futam itt, Keszthelyen.