Sajtótájékoztató

YouTube RSS

Egyedi készítésű, illetve szériajárműből átalakított, nem fosszilis üzemanyaggal működő közlekedési eszközökkel lehet elindulni az V. Széchenyi Futamon, április utolsó hétvégéjén. Idén kétszer annyian állnak rajthoz alternatív hajtású járműveikkel, mint tavaly. Új helyszínen még több élmény várja az érdeklődőket.

A jövő „zöld" járművei versenyeznek Győrben

V. Széchenyi Futam, 2010. április 23-25., Győr

 

A különleges verseny ötlete a győri Széchenyi István Egyetem hallgatóitól származik. - Az alapkoncepció megalkotásakor a megyeszékhely és az egyetem adottságai, a fiatalok körében komoly érdeklődésre számot tartó műszaki iparág, valamint korunk égető környezeti problémái egyaránt szerepet játszottak - idézte fel a kezdeteket Petis László, a program főszervezője, aki maga is a Széchenyi István Egyetem tanulója. - Olyan közlekedési eszközök tervezése és építése a cél, amelyek kizárólag alternatív, környezetbarát meghajtással üzemelnek. Egy kézzel fogható, összemérhető tervezői és kivitelezői eredményeket felvonultató versenyt kínáltunk elsősorban leendő és gyakorló mérnökök számára, amely megmozgatja és felrázza a szunnyadó innovatív hajlamot mindenkiben. Így szerveztük meg öt évvel ezelőtt az első Széchenyi Futamot, amely azóta országos szintű rendezvénnyé nőtte ki magát.

A szervezést és lebonyolítást az INNO-MOBIL Sportegyesület és az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség végzi. A jelentkezők meghatározott kategóriákban indulhatnak, a saját építésű vagy átépített járműveket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő - a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Az idei, immár ötödik futamra április 23-25. között kerül sor, amelyre rekordszámú nevezés érkezett: a tavalyi 30 után most mintegy 60 versenygép áll rajthoz.

A Széchenyi István Egyetem az alkalmazható tudás egyeteme; ezt igazolja az a tény is, hogy az intézmény falai között született meg a Széchenyi Futam alapgondolata. Büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen életképes, a jövő építését hasznosan szolgáló, a mérnöki kreativitásra építő kezdeményezéshez biztosíthatjuk a hátteret. - mondta el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Szilasi Péter Tamás, a Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója.

A nagy népszerűségnek örvendő szombat délutáni győri városi felvonulás állomásai a korábbi évekhez képest változatlanok (Belvárosi sétálóutca, Városháza előtti tér, Árkád bevásárlóközpont), a menet hossza viszont, mint ismert, a tavalyi duplája lesz.

A vasárnapi verseny és a számos kísérőprogram a győri Audi gyár parkolójában zajlik majd. A látványos futamok mellett a felnőtteket sörsátor, a kisebbeket aszfaltrajzolási lehetőség várja, továbbá három koncert is színesíti a kínálatot. A rendezvény gyémántfokozatú támogatójának, az Audi Hungaria Motor Kft.-nek személyügyekért felelős igazgatója, Rozman Richárd az esemény kapcsán kiemelte, hogy az innovatív motorok és járművek gyártójaként örömmel patronálják ezt a versenyt, amelyen a jövő mérnökeinek kiváló lehetőségük nyílik, hogy innovatív ötleteiket teszteljék.


A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség, az ITD Hungary Zrt. támogatja az alternatív hajtásra irányuló fejlesztéseket a fenntartható fejlődés érdekében. Büszkének kell lennünk arra, hogy hazánkban ilyen előremutató, és környezettudatos fejlesztések történnek, és ezt a kereskedelemfejlesztési ügynökségnek fel kell karolnia. Az ITD Hungary figyelmet fordít arra, hogy ezek a gyakorlati megoldások eljussanak a járműipari cégekhez, ezért felajánl egy különdíjat, amelyet a verseny szakmai zsűrijének bevonásával ítélnek oda. A díj nyertese lehetőséget kap, hogy bemutatkozzon az alternatív közlekedési járművek legnagyobb nemzetközi kiállításán, az eCarTec Expon Münchenben, és képviselje Magyarországot az ITD Hungary standján. - mondta el Kilián Csaba az ITD Hungary vezérigazgatója.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szintén hozzájárul a futam sikeréhez - a szaktárca egymillió forintot ajánlott fel a legjobb helyezéseket elérő csapatok díjazására, amelynek köszönhetően a résztvevők továbbfejleszthetik járműveiket a jövő évi futamra.

A hagyományoknak megfelelően idén is nyomon követhetőek a Széchenyi Futam eseményei a verseny hivatalos honlapján. Aki nem tud személyesen kilátogatni a győri autógyár parkolójába, helyszíni interjúkkal, fotókkal, azonnali eredményközléssel gazdagított közvetítés révén kapcsolódhat be távolról a programba a www.szechenyifutam.hu címen elérhető oldalon. Ugyanitt lesz elérhető a versenyt követően a záró sajtóközlemény és a sajtófotók gyűjteménye is.